Trei sferturi dintre români nu-şi planifică banii şi nu economisesc pentru pensie, educaţie sau urgenţe, spun studiile de specialitate. Atenţie însă: în mai puţin de 30 de ani, pensia de stat va ajunge la doar 16% din ultimul salariu.

Peste 70% dintre participanţii la un studiu spun că nu deţin economii pentru situaţii de urgenţă şi nu au planuri sau economii pentru pensie, deşi sunt conştienţi că pensia de stat nu le va acoperi nevoile financiare.

Demografii, sociologii şi economiştii dau şi ei motive de îngrijorare: declinul demografic al ţării, care a intrat în al 26-lea an consecutiv, munca la negru, pribegia în străinătate, plus creşterea speranţei de viaţă, anunţă, peste 10- 15 ani, colapsul sistemului actual de pensii, şi, de fapt, al întregului sistem de asistenţă socială.

Românii se căsătoresc tot mai târziu şi fac din ce în ce mai puţini copii (numărul locuitorilor a scăzut de la 23 de milioane în 1990 la mai puţin de 20 de milioane în prezent), iar marile probleme vor apărea în momentul în care vor ieşi la pensie cei din generaţia “decreţeilor” (care au acum 40-45 de ani).

Ce înseamnă asta? Că vor fi tot mai puţini tineri care să muncească şi tot mai mulţi vârstnici. Şi mai exact, dacă acum sunt 25 de persoane trecute de 65 de ani la 100 de adulţi, prin 2040, populaţia în vârstă va fi dublă faţă de cea care lucrează.

Pensia facultativă, o soluţie

Altfel spus, nu te baza numai pe pensia de la stat, ci planifică‑ţi singur viitorul financiar! Ca să nu îţi pui mâinile în cap atunci când vei afla cu ce pensie vei ieşi după o viaţă de muncă, gândeşte- te din timp la zilele grele care te aşteaptă.

Aşa că începe să economiseşti chiar de astăzi, prin orice mijloace posibile – depozite bancare, asigurări de viaţă, fonduri mutuale, pensii facultative -, dacă vrei să ai un trai decent la bătrâneţe.

La pensia facultativă, de exemplu, poţi contribui singur sau împreună cu angajatorul tău cu până la 15% din salariul brut pe care îl primeşti lunar. Este de fapt un depozit pe care fondul de pensii îl investeşte într-o anumită proporţie, ca să înmulţească banii. Cu cât contribuţia e mai mare, cu atât pensia poate fi mai mare.

E important de ştiut că nu plăteşti impozit pentru contribuţie – suma plătită individual se deduce din impozitul pe venit, în limita maximă de 400 de euro/an. Şi contribuţia angajatorului tău, dacă există, este scutită de la plata tuturor taxelor salariale.

Banii tăi rămân ai tăi

Suma acumulată în contul tău va fi la dispoziţia ta, după împlinirea vârstei de 60 de ani şi dacă ai plătit cel puţin 90 de contribuţii, iar valoarea contului individual depăşeşte un anumit nivel ce va fi stabilit prin lege.

Dacă ai vârsta necesară şi ai nevoie de banii strânşi, dar celelalte două condiţii nu sunt îndeplinite (nu ai plătit minimum 90 de contribuţii lunare şi/sau valoarea contului este prea mică), vei primi suma din cont sub formă de plată unică.

În caz de invaliditate pentru afecţiuni care nu-ţi mai permit să munceşti vei avea acces la cont. În caz de deces, banii le rămân moştenitorilor.

Avertismentul specialiştilor:Ia-ţi gândul de la vreo pensie de stat din care să supravieţuieşti!

Când vom ieşi noi la pensie, România va avea puţin peste 17 milioane de locuitori, din care cei mai mulţi, pensionari!

Scade natalitatea şi, implicit, populaţia aptă de muncă. 2013 a bifat cel mai scăzut nivel al natalităţii de după al Doilea Război Mondial – 178.000 de nou-născuţi.

În 2060, se estimează că populaţia va scădea la 17,2 milioane. Speranţa de viaţă de după vârsta de pensionare (65 de ani) va fi de peste 20 de ani, şi la femei, şi la bărbaţi.

demografie-RO

Acum, pentru fiecare român care plăteşte contribuţii la sistemul public de pensii există 1,3 pensionari, dar peste 27 ani se estimează că un salariat va susţine 2,5 pensionari

Cei care vor ieşi acum la pensie vor încasa echivalentul a 36% din ultimul salariu, însă în 2032 pensia de stat va coborî la 24% din salariu. Peste 17 ani însă, pensionarii vor primi în plus şi pensia privată obligatorie (Pilonul II), care le va aduce încă 10% din pensia de stat.

În 2042 – la 10 ani după momentul intrării în plată a primului val semnificativ de participanţi la PII -, pensia de stat va ajunge la doar 16% din salariul mediu

Sursa: “Cartea albă a pensiilor”, 2012

Alte articole pe care ati dori sa le cititi