Legea falimentului personal intră în vigoare la 31 octombrie 2016. Asta au hotărât deputații, care au respins o ordonanță prin care Guvernul voia amânarea legii până la 31 decembrie.

buzunare_goale_legea_falimentului_personal

Începând de luna viitoare, românii care nu-și mai pot achita ratele la bancă vor putea să-și ceară falimentul, iar datoriile lor vor fi reeșalonate pe cinci ani. În această perioadă, nu vor plăti penalități și nici nu vor putea fi executați silit. Deși inițial s-au opus acestei legi, bancherii spun acum că sunt gata să aplice noile reguli. Ca să intre în vigoare de la 31 octombrie, legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Legea insolvenței persoanelor fizice ar fi trebuit să fie aplicată încă de la sfârșitul anului trecut, dar Guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care a amânat-o cu un an. Asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii atrăsese atenția, potrivit digi24.ro, că legea nu putea fi aplicată pentru că nu existau suficienți specialiști care să poată analiza dosarele de faliment personal.

Legea falimentului personal oferă un răgaz de cinci ani celor care nu-și mai pot achita ratele și-i ferește de executarea silită, dar toate cheltuielile personale ale datornicilor vor fi verificate la sânge de un administrator judiciar. Nu vor putea apela la această lege cei condamnați pentru evaziune fiscală și nici cei care au ajuns în insolvență prin fraudă.

Reprezentanții băncilor susțin că nu pot spune acum câți români ar putea apela la această lege. În schimb, au estimat cheltuieli de peste jumătate de miliard de euro pentru a se pregăti de noua lege.

Potrivit Consiliului Superior al Magistraturii, în București, fiecare dintre cele șase judecătorii ar putea deschide, lunar, până la o mie de noi dosare de insolvență a persoanelor fizice. Potrivit unor date ale Băncii Naționale, citate de CSM, la finalul anului trecut, erau aproape 80.000 de contracte cu întârzieri la plată mai mari de 3 luni.