Mai mult de 3 milioane de salariați (65% din totalul de 4,7 milioane) au salarii nete de sub de 2.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că sunt plătiți sub nivelul actual al salariului mediu pe economie.

bani romanesti salarii mai miciÎn categoria salariaților cu salarii sub 2.000 de lei net pe lună intră majoritatea angajaților din industrie, cei din sănătate, educație, comerț, construcții sau hoteluri și restaurante, arată datele centralizate de Ziarul financiar.

Aproape 1,3 milioane de salariați (27% din total) au venituri lunare nete cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei pe lună, în această categorie intrând, de exemplu, salariații din telecomunicații, din energie, din industria farmaceutică, funcționarii din administrația publică sau o parte dintre angajații din industria auto.

De asemenea, doar 7% dintre angajații locali au venituri lunare de peste 4.000 de lei net pe lună, adică circa 340.000 de oameni, aceștia fiind spe­cia­liști care lucrează în domenii pre­cum banking, IT, transporturi aeriene, ex­tracția petrolului brut sau industria tutunului.

Salariul mediu net pe economie a ajuns în luna mai a acestui an la valoarea de 2.063 de lei pe lună, în creștere cu 14% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de INS.