Femeia de 34 de ani, din Reading, și-a investit economiile de 1.000 de lire sterline în Bucătăria Mătușii – vânzând mâncare tradițională pakistaneză cu mama ei Amina și două surori adulte – într-un episod din serialul How To Get Rich Quick (Cum să te Îmbogățești Rapid) de la televiziunea britanca Channel 4.

Antreprenorul David Fishwick din Burnley, Marea Britanie, care a facut avere dupa ce a fondat o companie de vanzari de microbuze, a incurajat-o pe Tahira, angajata la primaria din Reading, sa isi lanseze propria afacere part-time ca vanzator de produse alimentare pe strada.

dubleze economiile

Scopul a fost dublarea banilor Tahirei pentru a finanța o prelungire a casei proprietate personală, în care trăiesc toate cele patru femei.

Și, auzind că Tahira obișnuia să-și duca spre testare condimentelele mamei profesorilor de la școala unde invata, David a știut exact cum ar trebui ea să facă banii.

El a spus: “Există o sumă imensă de bani în domeniul alimentar. Și minunatul lucru despre dvs, doamnelor, este că puteți găti, și are un gust uimitor”.

A reușit asta cu ajutorul milionarului self-made și antreprenorului din Burnley, David Fishwick

Piața britanică de produse alimentare stradă are o valoare de 120 de milioane de lire sterline – vânzătorii de pe terenurile cu vad bun din Greenwich, care pot câștiga zilnic între 400 și 2000 de lire sterline.

Pentru a începe, Tahira a trebuit sa dea 55 de lire sterline pentru chiria standului in piață și pentru energia electrica, 170 de lire sterline pentru inchirierea unui echipament de catering, 64 de lire pentru mâncare și 25 de lire sterline pentru certificatul de igienă alimentară.

Alte 396 de lire sterline au fost pentru alte cheltuieli, ceea ce a costat 655 de lire sterline.

Ea a spus: “M-am gândit la început că voi face bani foarte repede, dar nu anticipasem toate cheltuielile pe care trebuia sa le fac înainte”.

Lucrand cu mama sa si cu o sora de-a sa, au vândut feluri simple de mâncare de 5 lire sterline, compuse din pui condimentat folosind curry sau dahl (linte condimentata folosind curry) – servite cu orez sau impachetate intr-o lipie.

Clienții au putut cumpăra, de asemenea, pâine umplute cu unt și bhajis de ceapă pentru un cost suplimentar.

David crede că oricine poate fi un antreprenor dacă-și pune mintea

Au făcut 240 de lire sterline in prima zi, însă in cea de-a doua zi a fost un esec, iar familia luând doar acasă doar 75 de lire sterline.

Tahira, devastata, a spus: “Evident că nu merita sa investim niciun moment din timpul nostru – timpul mamei mele, timpul surorii mele, timpul meu. Acesta este unul dintre cele mai grele lucruri pe care cred că le-am făcut.”

“Mă simt enervata deoarece ai pus toată energia și timpul înăuntru și există un potențial pe care niciunul nu îl poate vedea.

“În această etapă, va fi greu să-mi conving familia să participe in alte afaceri cu mine”.

Dar David ia consolat-o, spunând: “Pornirea unei afaceri este foarte dură. Cele mai multe companii nu fac profit nici în primul an. 80% din întreprinderi nu reușesc în primul an.”

După re-branduirea afacerii și a vânzării de mărfuri, familia a început să ajungă la 455 de lire sterline într-o zi înapoi la Greenwich Food Market și 580 lire sterline in altă zi în Reading.

La sfârșitul celor 12 săptămâni, Tahira a realizat vânzări totale de 2.225 de lire sterline – minus investiția totală de 1.240 de lire sterline – rămânându-i 1.015 lire sterline.

David a mai spus: “Când Tahira are o zi bună, ea face mai mult de 500 de lire sterline. Faceți asta de patru ori pe săptămână, ceea ce inseamna cam 100.000 de lire sterline pe an”.

“Sunt foarte mândru de Tahira. I-a trebuit ceva timp să pornească, dar acum munceste intens si cu folos si nimic nu o mai poate opri”.

sursa