Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 300 de milioane de lei de la bănci, prin obligaţiuni cu scadenţa reziduală la patru ani şi patru luni, la un randament mediu de 3,10%, informează Agerpres.

Cu trei zile în urmă, MFP a atras luni 556,9 de milioane de lei, aproape dublu faţă de suma vizată.

Ministerul de resort a planificat împrumuturi de 4,105 miliarde de lei din băncile comerciale în luna iulie, din care 3,7 miliarde de lei prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 405 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

De la începutul anului, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 23,693 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru suma împrumutată joi, MFP a redeschis, practic, o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, iar băncile au depus oferte de 564,8 milioane de lei.

Licitaţia va fi urmată vineri de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, prin care Trezoreria vrea să împrumute 45 milioane lei, la acelaşi randament.

sursa